Halı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

29-07-2020 15:32
Halı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
  • Halılar için düzenli temizlik şarttır. Günlük oluşan tozların halı ilmekleri arasına yerleşmemesi için elektrik süpürgesi ile düzenli süpürülmesi tavsiye edilir. Halılar çırpılmamalı, dövülmemeli, sadece elektrik süpürgesi ile üzerinde biriken tozlar alınmalıdır.
  • Her yeni alınan halı, kullanılmaya başlandığında ilk dönem biraz tüy atar. Bunlar imalat sırasında oluşan havlar ve tüylerdir. Bunlar elektrik süpürgesi ile süpürüldüğünde kısa bir dönem sonra bitecektir.
  • Halı kullanılmadığı zaman katlı değil, rulo halde muhafaza edilmelidir.
  • Rutubet olamayan yerde, üzerine deforme edecek bir şey koymadan saklanmalıdır.
  • Halılar uzun süre aynı yerde serili kalırsa, hep aynı tarafı güneşe maruz kalırsa, güneşin geldiği tarafın rengi solacaktır. Bunu engellemek için belirli dönemlerde halıların yönü çevrilmeli ve halının her yeri eşit güneş ışığına maruz bırakılmalıdır.
  • Halıların üzerinde ağır bir mobilya varken yerini değiştirmeye çalışmak halıyı deforme edebilir. Güç kullanmadan nazikçe hareket ettirilmeye çalışılmalıdır.
  • Ayrıca halıların üzerinde uzun süre bulunan ağır mobilyalar, halıların ezilmesine sebep olur. Belirli dönemlerde masa, sehpa, dolap gibi ağır mobilyaların ayaklarının yerleri değiştirilirse, ezilen yerler kısa bir süre sonra tekrardan orijinal formuna geri dönecektir. Bu sayede sürekli aynı yere baskı olamayacağı için net bir şekilde ezilen bir bölge olmayacaktır.

Halı üzerine sıvı bir şey döküldüğünde ne yapılmalı?

Halı üzerine bir sıvı döküldüğünde kağıt havlu veya renksiz (beyaz) bir bez ile ıslaklığı alınmalıdır. Sıvı etrafa yayılmadan ve halının dibine çöktürmeden mümkün olduğunca üstten nazikçe alınmalıdır. Sıvının halıya yayılması ve dibe çekmesi hızlıca engellenmelidir. Daha sonra halının yüzeyini aşırı ovalamadan ve yıpratmadan beyaz sabunun köpüğü ile silinebilir. Fakat farklı halı şampuanı ve kimyasallar kesinlikle kullanılmamalıdır, halıda kalıcı renk açılmalarına sebep olabilir. Yağlı yemek, renkli meyve suyu, çay, kahve gibi zor lekeleri çıkarmak için profesyonel halı yıkama en doğru çözümdür.

Halı üzerine katı bir şey döküldüğünde ne yapılmalı?

Dökülen madde, mesela pasta gibi bir yiyecek döküldüğünde, etrafa yayılmasını engelleme için hemen kaşık gibi sert ama halıya zarar vermeyecek bir şey ile hafifçe kazıyarak alınmalıdır. Lekenin büyümemesi için kaşık ile kazıma işlemi kenardan merkeze doğru yapılmalıdır. Daha sonra beyaz bir bez ve beyaz sabunun köpüğü ile nazikçe silinebilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.