Etnik Motiflerin Vazgeçilmez Büyüsü

08-12-2020 11:40
Etnik Motiflerin Vazgeçilmez Büyüsü

Yüzlerce yıldır korunma ve dekorasyon ihtiyacı ile dokunan halılarda kullanılan motiflerin her birinin anlamı var. Halı ve kilim dokuması hem el işçiliği becerisi hem de sanat gözü ister. Bu ruhu taşıyan dokumacılar halılara koydukları motiflerde halılara duygu, düşünce ve isteklerini işlemişlerdir. Motifleri birer sembol gibi kullanmış ve onlara anlam yüklemişlerdir.


En çok kullanılan halı motifleri ve anlamlar şunlardır:

 

Eli belinde motifi:

Eli belinde olan kişi kadındır. Analığı, doğurganlığı ve bereketi temsil eder. Bu motifi halıya dokumak onun kullanacak aileye doğurganlık ve bereket dilemektir.

 

Koçboynuzu motifi:

Koçun boynuzlarını sembolize eden bu motif; erkeklik, güç, kahramanlı, cesareti temsil eder.

 

 

Suyolu motifi:

Su, hayattır; doğadaki en saf ve temiz kaynaktır. Tüm canlıların suya ihtiyacı vardır. Suyun akışını gösteren su yolu motifi saflık, arınma, yaşamın sürekliliği, bereket, bilgelik, yeniden doğuş demektir.

 

 

Pıtrak

 

Pıtrak dikenli bir bitkidir. Anadolu insanı motifi kullanmanın kötü gözleri, böcekleri, yılanları uzaklaştıracak koruyucu bir sembol olarak benimsemiştir.

 

Göz Motifi


Günümüzde baklava deseni gibi tabir edilen şekil gözü temsil eder. Hem nazardan korunma amacı ile hem de dünyaya açılma anlamında kullanılmıştır.


Hayat ağacı

Yaprak, çiçek ve dalların bulunduğu bu motif evreni temsil eder. Dünya, doğa, hayat, evrenin güzelliklerini temsil eder. Modernize edilerek güncel halı deseni olarak kullanılan her yaprak ve çiçek de bu manada yorumlanabilir. Unutmayın ki kullandığınız halıda güzel ne pozitif enerjili motiflerin olduğunu bilmek size iyi hissettirecektir.

Nazar Motifi


Anadolu halılarında en çok kullanılan motiflerden biri de nazar motifidir. Nazardan, kem gözlerden korunmayı sembolize eder.

Şimdi artık halılar baktığınızda size daha çok şey ifade edecekler
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.