Köklü Geleneğin Eskimeyen Göstergesi: Anadolu Halıları

14-10-2021 11:58
Köklü Geleneğin Eskimeyen Göstergesi: Anadolu Halıları

 

Yaşanmış hikayelerin en büyük göstergelerinden biri olan Anadolu halıları, hayatlarımızın en seçkin dekorlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu Halıları; anıların, geçmişin halıya döküldüğü yeni bir söylem ile evlerimize konuk olmaktadır. Bu tarz halılarda en çok geometrik karakterli motifler, insanların çevreden ilham alarak ortaya çıkardığı; bitki, eşya, hayvan, geleneklere bağlı desenler ve dini semboller kullanılır.

Anadolu halılarında birçok motif bulunur. Bu motifler; kimi zaman örf ve adetlerin bir yansıması olarak karşımıza çıkarken kimi zaman topluma özgü motifler ile bir şeyler anlatmaktadır. Tarihi belge olarak da görebileceğimiz bu halı türleri dokuma tekniklerine, motiflerine göre farklılık göstermektedir. Anadolu’nun belirli bölgelerinde görünen Anadolu halı modellerine Selvi Halı ayrıcalığıyla ulaşabilirsiniz. Farklı bölgelere ait halı modellerimizi inceleyerek, yaşam alanınızı renklendirebilirsiniz.

Halılar; örf ve adetlerin, yöresel yaşayış tarzının, topluma özgü mitolojik semboller ve dokuma teknikleriyle insanlara aktarıldığı tarihi belgelerdir. Bu halılar bulunduğu bölgeye göre farklılık göstermektedir.

Anadolu Halı Türleri;

Taşpınar Halısı

Anadolu’nun derin izlerini üzerinde taşıyan Taşpınar halısı, geometrik desenler ile ön plana çıkmaktadır. Aksaray ve çevresinde yoğun olarak görünen bu halı modelleri zengin çeşitliliği ile ön plana çıkmaktadır. Bölge etrafında yetişen koyunlardan elde edilen yünler, hammadde olarak kullanılmaktadır. Temel madde olarak yünün kullanıldığı halılar Anadolu halıların çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Köklü halıların önemli merkezlerinden biri olan Aksaray, Taşpınar halı modelleri ile ön plana çıkmaktadır. Bölge, Taşpınar halı adıyla anılmakta ve halıcılık anlamında köklü bir geçmişe ev sahipliği yapmaktadır. Taşpınar halı modelleri, yaşam alanınıza otantik bir hava katacak modeller arasında yer almaktadır.

Yahyalı Halısı

Yahyalı halısı, en ünlü Anadolu halıları arasında bulunmaktadır. Kullanışlı bir yapıya sahip olan bu halı modelleri %100 yün olarak üretilmektedir. Kökboyası ile doğal yöntemler ile renklendirilen halılar, ilmik sayısının sıklığı ve modelleri ile bilinmektedir. Zaman geçtikçe değeri artan modeller arasında yer alan Yahyalı halılarının renginde herhangi bir solma görülmemektedir. Yahyalı halı modelleri; ilmik sayısının sıklığına, dokuma şekline göre değişiklik gösterir.

Yahyalı halıları bilinen ilk alternatiflerinden bu zamana atkı, çözgü ve desen ipi olarak yün malzeme ile dokunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı Yahyalı halısı Türk halı sanatının karakteristik özelliklerini taşımaktadır.

Yağcıbedir Halısı

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde üretilen Yağcıbedir halısı, kültürel dokusu ile dikkat çekmektedir. Sade, yalın olan dokunuşlarının yorumu ile satışı sunulan bu halı modellerine Selvi Halı ayrıcalığı ile sahip olabilirsiniz.

Yağcıbedir halısında düz renkler, farklı motif türleri görülmektedir. Yağcıbedir halıları, Batı Anadolu bölgesinde Yaycı Yörükleri tarafından dokunmaya başlanmıştır. Yalın ve sade renklerin ön plana çıktığı bu halı türleri zemindeki motif farklılıkları ile dikkat çekmektedir. Lacivert, beyaz ve kırmızı tonların ön plana çıktığı desenler, bölgenin geleneksel kültür yapısını aktarmaktadır. Yağcıbedir halılarında dokunan motifler belirli bir anlam çevresinde işlenmektedir.

Yağcıbedir halısı yün kullanımı ile üretilmektedir. Koyunlardan elde edilen yünler doğal boyalar ile renklendirildikten sonra dokuma işlemi gerçekleştirilir. Batı Balıkesir Sındırgı, Bigadiç ve çevresinde ilk olarak yaycı yörükleri tarafından dokunmaya başlanan Yağcıbedir halıları; yün ile dokunan, organik halı türleri arasında yer almaktadır.

Hereke Halısı

Hereke halısı, Kocaeli’ne bağlı kıyı şehri olan Hereke’de üretilmektedir. El yapımı tekniği ile üretilen bu halılar çift düğüm tekniğinin kullanılmasından dolayı diğer halılardan farklılaşmaktadır.

Hereke halısını diğer türlerinden ayıran özellikler arasında; çift düğüm tekniği ile üretilmesi, ince ve kalın çift atkı tekniği ile örülüyor olması ve kesiminin el makası ile yapılıyor olması gelmektedir. Hereke halıların bir diğer önemli özelliği ise yüzde yüz el yapımı olmasıdır. Yapımı yıllar sürebilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Hereke halılarda birinci sınıf ipek ve yün malzeme tercih edilmektedir.

Milas Halısı

Milas halıları Türk el halıcılığı sektöründe özgün ve önemli bir yere sahiptir. Türk halıcılığının Milas yöresine 11. yüzyılın sonlarında geldiği düşünülmektedir. Türklerin Milas bölgesine yerleştikleri ilk zamanlara ait halılar hakkındaki bilgiler çok net olmasa da, Milas halıcılığının 17. yüzyıl sonlarına doğru geliştiği bilinmektedir.

Çift düğüm tekniğiyle, yani yüne yün olarak dokunan Milas halılarıeskiden olduğu gibi hala ıstar adı verilen tezgahlarda dokunmaktadır. Geçmişi çok eskilere dayanan Milas halısındaki ana renkler kırmızı ve sarının tüm tonlarıdır. Renk açısından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip olan Milas halısında bilinen 26 renk kullanılmaktadır.

Doğadaki bitkilerden faydalanarak elde edilen bu renklere kökboyası denir. Örneğin; enginar yaprağı ve naneden yeşil, hayat ağacı ve badem dalından fıstık yeşili, palamut ve cevizden kahve tonları, palamut yaprağından ve pürenden ise sarı ve tonları elde edilmektedir. Hemen hemen her bitkinin kullanıldığı bu renklendirme işlemi doğal yöntemler ile gerçekleştirilmektedir.

Türkler dünyada halıcılık konusunda oldukça köklü bir geçmişe sahip olan toplumlar arasında yer almaktadır. Göçebe yaşantısından dolayı halıcılığı geçtiği topraklara kazandıran Türkler, Anadolu’yu  halıcılık alanında önemli bir merkez haline getirmişlerdir. Anadolu’nun birçok bölgesi halıcılık konusunda oldukça köklü bir geçmişe sahiptir.

Anadolu halı modelleri ve diğer halı modelleri hakkında detaylı bilgi almak için www.selvihali.com.tradresini ziyaret edebilirsiniz!

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.